تقویم محتوایی چیست؟ نحوه نوشتن تقویم محتوایی

تقویم محتوایی

نظم و ثبات در هر زمینه‌ای عامل موفقیت و پیشرفت شناخته می‌شود، در حوزه وب نیز جایگاه و اهمیت ویژه خود را دارد. هر تولید کننده محتوا به یک جدول زمانی منظم نیاز دارد که بر اساس آن نوع و زمان انتشار محتوای خود را مدیریت کنند.

تقویم محتوایی (Content Calendar) یک ابزار مهم در مدیریت و برنامه‌ریزی محتوا گذاری است. این تقویم ترتیب زمانی انتشار محتوا در وب‌سایت، شبکه‌های اجتماعی، وبلاگ و …. را برای نویسنده مشخص می‌کند. تقویم محتوایی را با نام تقویم تحریریه هم می‌شناسند. با استفاده از این ابزار، می‌توانیم محتوایی را مشخص کنیم که تصمیم داریم طی دوره زمانی مشخصی، مثل یک سال، در شبکه‌های مختلف اجتماعی یا وب‌سایت منتشر کنیم. در تقویم محتوا، مسئولیت افراد مختلف را درباره هر محتوا نیز مشخص می‌کنیم.

تقویم محتوایی چه مزیت‌هایی دارد؟

سازماندهی زمانبندی: تقویم محتوایی به تیم محتوا و بازاریابی کمک می‌کند تا برنامه‌های خود را سازماندهی کنند و متعادل کنند.

تجزیه و تحلیل تاثیر محتوا: با نگاه به تاریخچه تقویم محتوا، می‌توانید محتوای گذشته و عملکرد خود را بررسی کرده و تصمیم‌های بهتری در مورد محتواهای آینده بگیرید.

هماهنگی تیم: تیم‌های مختلفی ممکن است در ایجاد محتوا و به روزرسانی سایت یا شبکه‌های اجتماعی شرکت کنند. تقویم محتوایی به تیم‌ها کمک می‌کند تا هماهنگی خوبی داشته باشند و از تداخل‌های زمانی را جلوگیری می‌کنند.

ایجاد تنوع در محتوا: با دیدن تمام تعهدات محتوایی خود در یک تقویم، شما می‌توانید مطمئن شوید که محتوای شما متنوع و متناسب با اهداف کسب‌وکارتان است.

ترکیب محتوا با رویدادها و تقویم اجتماعی: تقویم محتوایی به شما این امکان را می‌دهد تا محتوای خود را با رویدادها، تعطیلات، و تقویم اجتماعی هماهنگ کنید تا به تعاملات و علاقه‌مندی‌های جامعه و مخاطبانتان واکنش نشان دهید.

جلب اعتماد موتورهای جست‌وجو و الگوریتم شبکه‌های اجتماعی:  آپدیت کردن محتواهای سایت و شبکه‌های اجتماعی به صورت منظم و با یک برنامه خاص به گوگل و شبکه اجتماعی نشان می‌دهد که شما در کار خود جدی هستید و قصد دارید محتوای مناسبی برای مخاطب تولید کنید. بدین ترتیب گوگل کم‌کم رتبه شما را در صفحه‌های سرچ خود ارتقا خواهد داد. همین موضوع باعث می‌شود مخاطبان بیشتری شما را پیدا کنند و به ارزش کار شما پی ببرند.

جلب اعتماد مخاطبان: داشتن تقویم محتوا به شما کمک می‌کند تا اعتماد مخاطبان را جلب کنید. زمانی که مخاطب بار اول و دوم محتوای شما را به صورت اتفاقی ببیند، بار سوم خودش برای جمع‌آوری اطلاعات بیشتر به سوی شما باز خواهد گشت. همچنین داشتن برنامه محتوایی منظم باعث می‌شود که مخاطب تشنه اطلاعات بعدی شما باشد و بارها و بارها برای کسب اطلاعات بیشتر به شما سر بزند. اگر تا به حال مشترک روزنامه یا مجله‌ای بوده باشید، شوق و ذوق ناشی از انتشار مجله را تجربه کرده‌اید. با داشتن تقویم محتوا تجربه مشابهی را برای مخاطب در فضای آنلاین رقم خواهید زد.

با یک نگاه می‌توانید از وضعیت محتوایی خود آگاه شوید: بدون تقویم محتوایی بررسی وضعیت محتوایی وبلاگ یا شبکه‌های اجتماعی گوناگون سخت و وقت‌گیر است. اما در تقویم محتوا پنج گام محتوایی؛

  • محتوای اختصاص داده شده به یک نویسنده

  • محتوای در حال تولید

  • محتوای در حال بررسی

  • محتوای کامل شده

  • محتوای در حال ارتقا یا به‌روز‌رسانی

را به سادگی مشاهده می‌کنید.

در ارتباط نگه‌داشتن مخاطبین: زمانی که با ایده‌های محتوایی جدید روبرو می‌شوید ممکن است برای انتشار آن عجله کنید. شاید این شیوه در کوتاه مدت جواب بدهد. ولی در طولانی مدت باید محتواهایی برنامه‌ریزی شده را منتشر کنید. چون ممکن است قبلا درباره‌ی این ایده محتوایی در رسانه‌هایتان صحبت کرده باشید، بدون اینکه خودتان به خاطر بیاورید. تقویم محتوایی از بروز چنین تکرارها و اشتباهاتی جلوگیری می‌کند و باعث می‌شود تا مخاطب همیشه محتوایی بکر و تازه از شما مشاهده کند که در افزایش ارتباط و تعامل اثرگذار است. همینطور راحت‌تر می‌توانید عملکرد خودتان را در رسانه‌های مختلف بررسی و بازبینی کنید.

چه اطلاعاتی باید در تقویم محتوایی باشد؟

تقویم محتوایی

تقویم محتوایی باید شامل اطلاعات مختلفی باشد تا بتوانید محتواهای خود را به صورت منظم و بهینه منتشر کنید. در ادامه، اطلاعاتی که باید در یک تقویم محتوایی وارد شوند را آورده ایم:

تاریخ انتشار: همه محتواها باید دارای تاریخ انتشار مشخص باشند. این تاریخ‌ها به شما کمک می‌کنند تا برنامه‌ریزی زمانی را مدیریت کنید.

عنوان محتوا: عنوان محتوا یک خلاصه از موضوع و محتوای مطلب است. نوشتن عنوان محتوا در تقویم کمک می‌کند تا از تولید محتوای تکراری پیشگیری کنید.

نوع محتوا: بهتر است در تقویم تعیین کنید که تصمیم به اشتراک گذاری چه نوع محتوایی دارید. نشان دهید که محتوا یک مقاله، ویدیو، تصویر، بلاگ‌پست، ایمیل، یا نوع دیگری از محتواست.

هدف محتوا: تعیین کنید که محتوا با هدف چه چیزی ایجاد شده است؛ آیا برای افزایش ترافیک وب‌سایت، افزایش تعامل با مخاطبان، افزایش فروش و غیره است؟

کلمات کلیدی: اضافه کردن کلیدواژه‌های اصلی مورد جستجوی مخاطب در تقویم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. با این کار دید واضح‌تری نسبت به عناوین و سرفصل‌های محتوا پیدا خواهیم کرد.

مخاطب مورد نظر: تعیین کنید که این محتوا برای چه گروهی از مخاطبان مورد نظر است. آیا برای مشتریان فعلی، مخاطبان جدید، یا گروه خاص دیگری از مخاطبان است؟

پلتفرم‌های منتشر کننده: مشخص کنید که محتوا روی کدام پلتفرم‌ها (مثل وب‌سایت، فیسبوک، اینستاگرام، توییتر و غیره) منتشر می‌شود.

لینک مرتبط: اگر محتوا به مطالب دیگر شما یا به صفحات مرتبط باشد، لینک‌ها را در تقویم وارد کنید.

وضعیت محتوا: مشخص کنید که محتوا در کدام یک از مراحل ایجاد، ویرایش، تایید یا انتشار قرار دارد.

متن اصلی: توصیف کوتاهی از محتوا یا محتوای مهم را در تقویم درج کنید. این به کمک در فهم سریع محتوا می‌آید.

میزان بودجه: اگر برای تولید محتوا بودجه مخصوصی نیاز است، آن را نیز در نظر بگیرید.

آمار و اطلاعات: پس از انتشار، اطلاعات آماری و عملکرد محتوا را نیز در تقویم وارد کنید تا بتوانید عملکرد محتواها را ارزیابی کنید.

تغییرات و بهبودها: اگر به مرور زمان تغییراتی در محتوا اعمال می‌کنید یا بهبود‌هایی انجام می‌دهید، این اطلاعات را نیز در تقویم ثبت کنید.

نام مسئول هر بخش: نام نویسنده‌ها، ویراستارها، طراح‌ها و مسئولان انتشار برای هر مطلب باید در تقویم محتوایی ذکر شود. این کار باعث شفاف شدن حدود فعالیت‌ها و پایبندی تیم شما به کار می‌شود.

نحوه ایجاد تقویم محتوایی

در ادامه، مراحل ایجاد تقویم محتوایی را توضیح داده‌ایم:

مرحله 1: تعیین اهداف

ابتدا باید اهداف محتوایی خود را مشخص کنید. این اهداف می‌توانند افزایش ترافیک وب‌سایت، افزایش تعامل با مخاطبان، افزایش فروش و غیره باشند. اهداف باید مشخص باشند.

مرحله 2: شناخت مخاطب

باید مشخص کنید که مخاطبان شما چه نیازها و علایقی دارند. این اطلاعات به شما کمک می‌کند تا محتواهایی ایجاد کنید که واقعاً مخاطبانتان را جلب کنند. در بخش های قبل در مورد پرسونای مخاطب اطلاعات کافی ارائه شد.

مرحله 3: تحقیق و ایده‌پردازی

با توجه به اهداف و مخاطبانتان، ایده‌های محتوایی برای تقویم خود پیدا کنید. می‌توانید از تحقیق در مورد رقبا و موضوعات مشابه استفاده کنید و ایده‌های جدید ایجاد کنید.

مرحله 4: انتخاب فرمت‌ها و محتواها

تقویم محتوایی شما باید مشتمل برفرمت‌های مختلف محتوا باشد، مانند مقالات و بلاگ‌پست‌ها، ویدیوها، تصاویر، اخبار، نشریات ایمیلی و غیره.

مرحله 5: برنامه‌ریزی زمانی

یک تقویم زمانی سالانه یا ماهانه ایجاد کنید و محتواهای خود را در آن برنامه‌ریزی کنید. این باید شامل تاریخ انتشار، موعد ایجاد محتوا، وقت نشر در رسانه‌های اجتماعی و غیره باشد.

مرحله 6: تولید محتوا و انتشار

با توجه به تقویم زمانی خود، محتواها را ایجاد و منتشر کنید. از ابزارها و سیستم‌های مدیریت محتوا مانند وردپرس یا تولیدکننده محتوای چندرسانه‌ای برای این منظور استفاده کنید.

مرحله 7: ارزیابی و بهبود

پس از انتشار محتواها، نتایج را ارزیابی کنید و بهبود‌های لازم را اعمال کنید. از ابزارهای آنالیتیکس و بازخورد مخاطبانتان بهره ببرید تا متوجه شوید کدام محتواها موفق بوده‌اند و کدام موارد نیاز به بهبود دارند.

ایجاد تقویم محتوایی نیازمند توجه و پیگیری منظم است. این فرآیند به مرور زمان با تجربه بهبود می‌یابد و به شما کمک می‌کند تا محتوای با کیفیت و موثرتری ارائه دهید.

قالب‌های تقویم محتوا

طراحی یک تقویم محتوایی در درجه اول به خلاقیت شما و رعایت المان‌های آن برمی‌گردد. با این حال دو روش پرطرفدار برای قالب‌بندی آن وجود دارد که هریک را به اختصار معرفی خواهیم کرد.

۱- Kanban

سیستم برنامه‌ریزی کانبان (واژه ژاپنی به معنای بیلبورد) در تویوتا و برای مدیریت کارها متولد شد. کانبان یک سیستم دیداری برای مدیریت کردن کارها (تسک‌ّها) طی یک فرایند است که فرایند انجام کار و خود تسک‌ّها را همزمان به اعضای تیم نمایش می‌دهد. هدف این سیستم، شناسایی مشکلات و نیازها حین انجام کار و پاسخ دادن به آن‌هاست؛ به گونه‌ای که بهینه‌ترین و باکیفیت‌ترین نتیجه از این فرایند خارج شود.

روش کار: کانبان از تعدادی ستون تشکیل شده است و هر ستون یک مرحله از فرایند انجام کار را نمایش می‌دهد. در یک کانبان کلاسیک، سه ستونِ to do، doing و done وجود دارد. عضو دیگر سیستم کانبان تعدادی کارت هستند که هرکدام یکی از تسک‌هایی که تیم باید انجام دهد را نشان می‌دهند. کارت‌ها قابلیت این را دارند که از ستونی به ستون دیگر جابه‌جا شوند. مثلاً در کانبان کلاسیک، یک کارت ابتدا در ستون to do تعریف می‌شود. هنگامی که شخصی مسئولیت انجام آن را به عهده می‌گیرد به ستون doing می‌رود و پس از اتمام و تأیید کار نیز به ستون done منتقل می‌شود. نام اعضای تیم، تاریخ انجام کار و … هم روی کارت‌ها به صورت برچسب (تگ) نمایش داده می‌شود.

۲- Gantt Chart

نخستین نمودار گانت یا هارمونوگرام را شخصی به نام هنری گانت در اوایل قرن ۲۰ میلادی طراحی کرد. این روش مدیریت تقویم محتوایی در واقع یک نمودار میله‌ای است که از محور عمودی برای نشان دادن تسک‌ها و محور افقی برای نمایش گذر زمان استفاده می‌شود. خطوط میله‌ای که در این نمودار رسم می‌شوند، نشان می‌دهند که هر تسک چه مقدار از بازه زمانی انجام شدنش را طی کرده است. نمودار گانت بخصوص برای این که بدانید چقدر زمان تا مهلت نهایی انجام هر کار باقی مانده، کاربرد دارد.

روش کار: ابتدا محور عمودی را تقسیم‌بندی می‌کنید و به هر واحد آن یک تسک را نسبت می‌دهید. محور افقی نیز زمان را به شما نشان می‌دهد. تعداد روزهای لازم برای انجام کار را با یک رنگ/هاشور مشخص می‌کنید و پس از پایان هر کار، میزان زمان واقعی که صرف آن شده را نیز با یک رنگ/هاشور متفاوت نمایش می‌دهید. بدین ترتیب به تدریج تخمین‌های درست‌تری را برای میزان زمان لازم برای انجام هر کار به دست می‌آورید.

ابزارهای طراحی تقویم محتوایی

در حالت کلی ابزارهای تهیه تقویم به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  • صفحه گسترده

  • تقویم سنتی

  • ابزارهای مدیریت پروژه

استفاده از این ابزار‌ها امکانات متعددی را در اختیار ما قرار می‌دهند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان ایده‌پردازی همه اعضا

  • رد یا تایید گردش کار

  • نظارت بر فرآیند کار

  • مدیریت موعد‌های تحویل

  • اشتراک‌گذاری وظایف، یادداشت‌ها، پیوست‌ها و ...

1. Asana: آسانا ابزاری است که می‌توانید از آن برای مدیریت تقویم محتوایی استفاده کنید. مزیت آن این است که انواع قالب‌ها برای کارهایی مانند بازاریابی، محتوا و … در اختیارتان می‌گذارد که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید، یا این که یک قالب خالی انتخاب کنید و به دلخواه تغییر دهید. آسانا همچنین به شما اجازه می‌دهد که کارها در قالب لیست، تقویم و کان بان ببینید. استفاده از نمودارهای گانت در نسخه غیر رایگان آن امکان‌پذیر است.

تقویم محتوایی

2. Trello :Trello یک ابزار مدیریت کارتی است که به شکل کارتها و لیست‌ها عمل می‌کند. ترلو را می‌توان ساده‌ترین و خوش‌آب‌ورنگ‌ترین ابزار آنلاین برای مدیریت تقویم محتوا دانست. این سایت به شما اجازه می‌دهد که تیمسازی کنید و برای هر تیم فضاها یا بردهای جداگانه برای پیش بردن کارها در نظر بگیرید. محیط ترلو براساس قالب کاری کان-بان بنا شده و به شما اجازه استفاده از تگ‌ّهای رنگی، چک لیست، تقویم و آپلود فایل را می‌دهد. محیط هر برد در ترلو را می‌توانید به دلخواه شخصی‌سازی کنید تا فضای آن با فضای کاری شما شباهت بیشتری داشته باشد. شاید تنها ایراد ترلو این باشد که در نسخه رایگان امکان استفاده از تعداد نامحدود برد برای هر تیم را به شما نمی‌دهد؛ که این مشکل را می‌توانید با تشکیل تیم‌های مختلف یا ساخت برد جداگانه و سپس عضو کردن اعضا حل کنید.

تقویم مدیریت محتوا

3. CoSchedule :CoSchedule یک ابزار تخصصی برای مدیریت تقویم محتوایی است. با کمک این ابزار می‌توانید تقویم محتوایی خود را با تبلیغات اجتماعی هماهنگ کنید. CoSchedule امکاناتی برای تخصیص وظایف به اعضای تیمتان و هماهنگی انجام کارها را فراهم می‌کند. همچنین می‌توانید تقویم خود را با توجه به نیازهای خود سفارشی کنید. این ابزار امکانات گزارش‌دهی کاملی دارد که به شما کمک می‌کند عملکرد محتوا‌هایتان را ارزیابی کرده و بهبودهای لازم را انجام دهید. ممکن است کار با این ابزار برای مبتدیان کمی دشوار باشد و از طرفی غیر رایگان می‌باشد.

تقویم محتوایی

4. HubSpot : HubSpot یک پلتفرم تجارت الکترونیکی و مدیریت ارتباط با مشتری است که ابزارهای مختلفی برای مدیریت تقویم محتوایی و تبلیغات اجتماعی ارائه می‌دهد. HubSpot دارای ابزار قدرتمندی برای ایجاد، ارسال، و اداره ایمیل‌های بازاریابی است. می‌توانید به راحتی ایمیل‌های اختصاصی ایجاد کنید و آن‌ها را به مخاطبانتان ارسال کنید. HubSpot دارای یک CRM رایگان است که به شما کمک می‌کند تا اطلاعات مشتریان و پتانسیل‌ها را مدیریت کنید و روابط با آن‌ها را بهبود بخشید. این ابزار شامل مدیریت مخاطبان، ایجاد پیش‌بینی فروش، و ارسال ایمیل‌های مخصوص مشتریان می‌شود.

تقویم محتوایی هاب اسپات

5. Google Calendar: اگر به دنبال راهی ساده برای ایجاد تقویم محتوایی هستید، Google Calendar می‌تواند گزینه‌ی مناسبی باشد. می‌توانید رویدادها و تاریخ‌های انتشار محتوا را در Google Calendar ثبت کرده و با تیمتان به اشتراک بگذارید.

تقویم محتوایی گوگل

6. Airtable :Airtable یک ابزار مبتنی بر وب است که ترکیبی از برگه‌های انبارهای داده و مدیریت پروژه را ارائه می‌دهد. با استفاده از آن می‌توانید تقویم محتوایی سفارشی خود را ایجاد کرده و مدیریت کنید. محیط ایرتیبل ساختار جدی‌تری دارد. مزیتش این است که به شما اجازه می‌دهد به صورت کاملاً حرفه‌ای از قالب کان بان استفاده کنید و به تمام فوت و فن‌های آن آشنا شوید. هرچند شاید در نگاه اول چندان یوزر فرندلی نباشد و مسلط شدن به آن مدتی از شما زمان ببرد.

تقویم محتوایی ایرتیبل

7. Zenkit: اگر از قالب‌های کان بانی خسته شده‌اید زنکیت یک گزینه عالی برای شماست. این ابزار مدیریت تقویم محتوا به شما اجازه می‌دهد تا از مایند مپ (نقشه ذهنی) و نمودارهای سلسله مراتبی نیز استفاده کنید. البته که استفاده از تقویم و تاریخ برای مدیریت کارهای شما مهم است، اما خیلی خوب می‌شود اگر بتوانید مراحل انجام کارها را با استفاده از این امکانات ترسیم کنید.

تقویم محتوایی زینکیت

8. ContentCal: یک ابزار تخصصی برای مدیریت تقویم محتوایی و انتشار محتوا در رسانه‌های اجتماعی است. این ابزار امکان همکاری تیمی و تخصیص وظایف را فراهم می‌کند.

9. Monday.com: یک ابزار مدیریت پروژه و کارتابل آنلاین است که به شما امکان مدیریت تقویم محتوایی و توزیع وظایف را می‌دهد.

10. Microsoft Excel یا Google Sheets: برنامه‌های جدول‌کاری مانند Excel یا Google Sheets ابزارهای خوبی برای طراحی تقویم محتوایی هستند. شما می‌توانید یک جدول بسازید و اطلاعات مربوط به محتواهای خود را در آن ثبت کنید.

11. افزونه Publish Pres: افزونه Publish Press بهترین ابزار برای تدوین تقویم محتوایی در وردپرس است. با این افزونه، می‌توانید محتوای وبلاگ را به صورت مستقیم از پیشخوان وردپرس مدیریت و زمان‌بندی کنید. در این پلاگین امکان اضافه کردن مستقیم محتوای جدید به تقویم به سادگی با کشیدن و رها کردن امکان‌پذیر است.

این که چه روشی برای شما مناسب‌تر است به چند عامل برمی‌گردد. ماهیت کاری که انجام می‌دهید، نوع محتواهایی که قرار است تولید کنید و روحیه خود شما همگی تاثیرگذار هستند. پیشنهاد ما این است که با یک تقویم و پلتفرم ساده شروع کنید و با آزمون و خطا، تقویم محتوایی ایده‌آلتان را به تدریج بسازید.

منتشر شده در رسانیکا، پلتفرم اشتراک‌گذاری محتوا
متخصص سئو
ثبت‌شده توسط:
کامنت ها