سبک های محتوا نویسی کدامند؟

با چه سبکی تولید محتوا کنیم؟ پرطرفدارترین سبک‌های محتوا نویسی کدامند؟ چطور بدانم که در کدام سبک محتوا نویسی استعداد بیشتری دارم؟ این سوالات پرتکرار اغلب برای همه نویسنده‌های تازه کار پیش می‌آید که پاسخ دقیق و قطعی به این سوالات می‌تواند سرنوشت محتوا نویسی شما را تغییر دهد. برای اینکه بدانید به کدام سبک محتوا نویسی علاقه‌مند هستید ابتدا باید سبک‌های مختلف را شناسایی کنید.

محتوا را با شناخت تفاوت سبک و لحن شروع می‌کنیم که بدانیم چه تفاوت‌هایی با هم دارند و تاثیر هر کدام در کیفیت تولید محتوا چقدر است؟

سبک (Style) و لحن(Tone) دو جنبه مهم و متفاوت در تولید محتوا هستند که به شکل جداگانه در کیفیت محتوا تاثیر می‌گذارند.

سبک و استایل محتوا

سبک محتوا‌نویسی چیست؟

سبک در تولید محتوا شیوه‌ای است که نویسنده محتوا از طریق آن خودش را به خواننده نشان می‌دهد. سبک می‌تواند شامل عناصری مانند انتخاب واژگان، ساختار جملات، ترتیب ایده‌ها، تنظیم نثر و ... باشد. سبک مشخص در محتوا، تأثیر زیادی در جذب خواننده دارد و به نوعی شخصیت نویسنده در محتوا بیان می‌شود.

اگر بخواهم سبک نوشتاری در محتوا‌نویسی را با یک مثال بیان کنم: می‌توان به بازی فوتبال اشاره کرد. همه افرادی که در زمین بازی می‌کنند فوتبالیست نامیده می‌شوند. اما نقش‌ها و جایگاه هر کدام با یکدیگر متفاوت است. فردی که در خط حمله مشغول به کار می‌شود، فقط توانایی حمله را خواهد داشت و یا همین طور دروازه بان که باید همیشه در دروازه قرار گیرد. محتوا‌نویسی نیز به همین صورت است هر نویسنده یک سبک نوشتاری باید انتخاب کند و در آن خبره شود.

به عنوان مثال من در اکثر اوقات سعی می‌کنم که در نوشته‌هایم؛ از مثال استفاده کنم و موضوع را شفاف و رک و پوست‌کنده بیان کنم. این سبک من است؛ اما شاید شما سبک دیگری را در تولید محتوا بپسندید.

لحن محتوا‌نویسی چیست؟

لحن محتوا نحوه احساسی که به خواننده منتقل می‌شود را تعیین می‌کند. لحن می‌تواند خنده‌دار، جدی، عاشقانه، ترسناک، مهربان، تند و ... باشد. انتخاب لحن تاثیر زیادی در نحوه درک واکنش خواننده نسبت به محتوا دارد و به نوعی احساسات و تفکرات مخاطب را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

برای مثال اگر محتوا قرار است در مورد یک محصول آرایشی و مراقبت از پوست باشد. پس قطعاً ویژگی سلامتی و صحبت کردن از سلامتی باید در تولید محتوا وجود داشته باشد اگر لحن دوستانه و صمیم انتخاب کنید مشکلی پیش نخواهد آمد. اما اگر دفتر وکالتی دارید و خدمات وکالت و قضایی انجام می‌دهید، باید به صورت جدی تولید محتوا کنید و با ذکر مطالب مختلف و ارائه نمونه کارهای موفق و بزرگ، به خدمت و تولید محتوای خود اعتبار بیافزایید.

اگر بخواهم از دید آماری به این موضوع نگاه کنیم، باید بگوییم که بیشتر وب سایت‌های معتبر که سال‌ها به تولید محتوای سئو شده پرداخته‌اند، از زبان محاوره استفاده نمی‌کنند.تقریباً همه‌ی وب سایت‌های موفق از لحن رسمی برای تولید محتوا استفاده می‌کنند.

برخی از مزایای انتخاب لحن مناسب در بازاریابی را به‌طور خلاصه با هم مرور می‌کنیم:

  • ایجاد ارتباطی شفاف با مخاطبان برند

  • ترغیب بیشتر مخاطبان برای خواندن محتوا

  • ایجاد ارتباطی شخصی‌سازی‌شده با مخاطبان

  • افزایش شهرت برند

  • تسهیل فراخوان به اقدام مورد نظر

تفاوت‌های سبک و لحن محتوا

تفاوت اساسی بین لحن و سبک محتوا این است که لحن یکی از عناصر سبک است. بنابراین انتخاب سبک متفاوت به‌معنای انتخاب لحن متفاوت نیز خواهد بود. برای مثال انتخاب جملات کوتاه، می‌تواند یک ویژگی سبکی باشد، با این حال همین ویژگی بسته به موضوع و Context یا زمینه، می‌تواند احساساتی مانند ناامیدی، عصبانیت نویسنده و یا دوری از لحن رسمی را القا کند.

✅سبک در محتوا، قانون است و لحن، اجرای آن قانون✅

سبک و لحن محتوا نویسی

نکات مهم در مورد انتخاب سبک مناسب برای تولید محتوا

موضوع بحث ما سبک محتوا‌نویسی می‌باشد و صرفا اشاره کوتاهی به لحن محتوا‌نویسی شد که به وضوح متوجه تفاوت بین سبک و لحن شوید. برمی‌گردیم به سراغ اصل موضوع و در مورد نکات مهم انتخاب سبک نگارشی صحبت می‌کنیم.

شناخت مخاطب و محیط انتشار محتوا

شناخت مخاطب یا پرسونا اهمیت ویژه‌ای در انتخاب سبک نگارشی دارد. یک توصیه بسیار دوستانه برای نویسندگان تازه کار، تعصبی روی سبک نگارشی خاص خودتان نداشته باشید که چون من در این سبک نگارشی مهارت بالایی دارم و این سبک نگارشی را دوست دارم پس طرفداران زیادی خواهد داشت. محتواهایی که توسط شما نوشته شده است؛ در نهایت قرار است توسط مخاطبین سایت مصرف و خوانده شود. پس اگر آن‌ها از سبک شما راضی نباشند؛ سایت شما را ترک خواهند کرد. پرسونای مخاطبین سایت خود را طراحی کنید و سعی کنید درک کنید که کدام سبک نوشتاری به نفع شما خواهد بود. مواردی مانند رده سنی، میزان تحصیلات، علاقه‌مندی می‌تواند در انتخاب سبک نگارشی مناسب راهنمای شما باشد.

از طرفی فضای انتشار محتوا نیز مورد مهمی می‌باشد و باید سعی کنید سبک نگارشی خود را با محیط سایت تطبیق دهید.

به عنوان مثال در سایت‌های خبری، نمی‌توان از سبک عامیانه استفاده کرد؛ چون فضای جدی‌تری دارد.
همچنین در فضای توییتر، رسمی نوشتن خیلی مورد پسند نبوده و توصیه نمی‌شود.

سبک‌های نگارشی محتوا را می‌توان به چهار دسته تقسیم کرد:

  1.  سبک نوشتاری خبری

  2.  سبک نوشتاری وبلاگی

  3.  سبک نوشتاری شرکتی

  4.  سبک نوشتاری فروشگاهی

سبک نوشتاری خبری

1. عنوان نویسی؛ در این سبک عنوان باید ساده و جنجالی باشد.

سبک نوشتن در سایت‌های خبری و یا روزنامه نگاری سبک جنجالی است. یک نویسنده خبری باید موضوع ها را ساده اما با یک عنوان دیوانه کننده بیان کند. یک نویسنده خبری در اصل با عنوان هایش زنده است و اگر روزی خبری را بنویسد که مردم روی مطلب آن کلیک نکنند, به این معنی است که محتوا نویس باید کم کم از کار خود استعفا دهد.

2. متن تان باید کوتاه و حتما دارای منبع باشد

برای نوشتن در وب سایت های خبری باید اطلاعاتتان دارای منبع موثق باشد. حتما باید قبل از نوشتن خبر چند سوال از خودتان بپرسید. به این صورت که چه اتفاقی افتاد؟ کجا؟ توسط چه کسی؟ کی؟ این ها سوالات کلیدی در نوشتن سبک خبری است که حتما باید برای آن پاسخ داشته باشید.

3. از هرم معکوس استفاده کنید!

در این سبک می‌توانید از هرم معکوس استفاده کنید. یعنی خبرهای مهم و خلاصه‌ای از آن را در بالای نوشته تان قرار دهید. مردم در حال حاضر دیگر حوصله خوندن مطالب طولانی را ندارند آن هم در سایت‍های خبری. پس شما باید تمام اطلاعات را در نگاه اول به مخاطب نشان دهید. این کار را در اصطلاح محتوا‌نویسی تکنیک هرم معکوس می‌گویند.

4. عینا خبر را باید بازگو کنید

شما به عنوان یک نویسنده خبری باید تمام آن چه که اتفاق افتاده است را بدون اضافه یا کم کردن مطلب بازگو کنید. حتی اگر برخلاف نظر شما باشد. مردم در سایت های خبری دنبال حقایق و اتفاق‌های روز هستند و شما هم باید آنها را عینا بازگو کنید.

سبک نوشتاری وبلاگی

1. متن وبلاگ باید منحصر به فرد باشد

در ابتدای کار محتوا‌نویسی آن هم برای وبلاگ نویسی شاید کمی ذوق داشته باشید و سخت تلاش کنید که مطالب خودتان را  بنویسید. با این شرایط به سختی روزانه یک مقاله را در سایت قرار می‌دهید اما بعد از مدتی می‌فهمید که این کار خیلی هم ساده نیست و پس از مدتی از سایت‌های دیگر کپی می‌کنید و در وبلاگ قرار می‌دهید.

در اینجا باید بگوییم این کار شما به این معنی است که متن وبلاگ تان هیچ ارزشی ندارد و مطمئن باشید با ادامه ی این روند وبلاگ شما با شکست رو به رو خواهد شد و کاربرانتان را از دست خواهید داد.

2. می‌توانید نظر خودتان را در وبلاگ قرار دهید

در سبک نوشتاری خبری محتوا نویس باید عینا خبر را بازگو کند اما در وبلاگ این طور نیست. شما می‌توانید به راحتی درباره هر چیزی که دوست دارید نظر دهید و آن را تجزیه و تحلیل کنید.

3. مهم‌ترین قسمت مطلب را در انتهای متن خود قرار دهید

برخلاف سبک نوشتاری خبری که باید از هرم معکوس استفاده می‌کردید. در سبک نوشتاری وبلاگی باید طوری بنویسید تا خواننده‌ی مطلب که در وبلاگ شما قرار دارد در انتهای مطلب به پاسخ خود برسد. مثلا شما می‌توانید با بازگو کردن داستانی فرد را کنجکاو کنید که تا آخر داستان شما را بخواند.

برای جذب بیشتر مخاطبی که تا انتهای مطلب شما را همراهی کند می‌توانید این کارها را انجام دهید؛

  • توضیح دهید که ایده خوبی را برای ارائه دارید

  • با مخاطب همدلی کنید

  • ایده تان را خلاصه وار بنویسید و اجازه دهید که مخاطب کمی به فکر فرو رود.

4.آخر متن را مدل ترمزی بنویسید!

در مدل و سبک نوشتاری سایت‌های خبری باید با یک جمله مثبت خبر را تمام کرد. در وبلاگی نیز همین طور است اما با نوع و روش کمی غیر رسمی‌تر موضوع را با یک پایان ساده تمام کنید.

می‌توانید حتی با یک سوال نیز این کار را انجام دهید و با این روش مخاطب شما با اینکه نوشته شما را کاملا خوانده, اما دوباره به فکر فرو می‌رود.

سبک نوشتاری شرکتی

در این سبک کمی باید محتاط بود. اعتبار یک شرکت یکی از مهم ترین مواردی است که یک محتوا نویس در سبک نوشتاری شرکتی باید آن را حتما در نظر بگیرد. در حقیقت نوشته‌ی شما می‌تواند اعتبار شرکت را افزایش یا کاهش دهد و این نکته‌ی بسیار مهم و حساسی است.

1. هویت شرکت چیست؟

شما به عنوان نویسنده‌ای که سبک نوشتاری شرکتی را انتخاب کرده‌اید باید با‌توجه به کار و هویت شرکت مطالب را نگارش کنید. این که شرکت مورد نظر در چه زمینه ای فعالیت می‌کند؟ چه اهدافی را برای آینده در نظر گرفته است؟ هدف از داشتن وب سایت برای این شرکت چیست؟ و ….

2. تخصص اولویت است

در سبک‌های نوشتاری شرکتی شما باید حتما درباره کار آن شرکت مطالعه داشته باشید. اطلاعات کافی را درباره فعالیت و اهداف آن بدست بیاورید و جزیی از تیم باشید. یک شخص به تنهایی نمی‌تواند درباره همه چیز شرکت بنویسید بنابراین نیاز به کار گروهی است و اولویت با کسانی است در آن رشته متخصص هستند.

3. عنوان های تخصصی و کوتاه

شما به عنوان یک محتوا نویس, باید عنوان‌ها را کوتاه اما تخصصی بنویسید. یعنی شخص بلافاصله بعد از دیدن عنوان شما بتواند کار و حوزه ی فعالیت شرکت را حدس بزند.

سبک نوشتاری فروشگاهی

کسی که برای فروشگاه های اینترنتی محتوا‌نویسی می‌کند باید طوری بنویسد که هم درباره محصول توضیح داده باشد و هم با مشتری ارتباط برقرار کند.

آنچه در ادامه آورده ایم می‌تواند شما را برای تولید محتوای یک سایت فروشگاهی کمک کند؛

  1.  اولین کار این است که محصولات شما چه تیپ شخصیت هایی را در بر می گیرد.(شناسایی مخاطب)

  2.  در عنوان‌های فروشگاهی باید از کلمات اقناعی استفاده کنید. کلمه های مانند: قابل توجه / درحال حاضر / شگفت انگیز / جادویی / سریع و…

  3.  متن تان در این نوع سبک باید روان و سریع و آسان باشد. توضیحات اضافی اصلا در متن ننویسید.

  4.  آخر متن باید درباره کسانی بنویسید که آن محصول را خریداری کرده اند و نظراتشان را با شما به اشتراک گذاشته اند.

علاقه به یک سبک نگارشی

هیچ بایدی در انتخاب سبک نگارشی وجود ندارد و شما می‌توانید به مرور زمان و با آزمون و خطا سبک نگارشی مورد علاقه خود را پیدا کنید. البته قابل ذکر است که اهمیت و تاثیر موارد قبلی را در انتخاب سبک مشخص دست کم نگیرید. یک محتوای عالی در عین اینکه با سبک مناسب نوشته شده است؛ باید جذاب بوده و به دور از هر گونه غلط املایی نیز باشد. بنابراین چنانچه به یک سبک نگارشی بی علاقه باشید ممکن است اهمیت کیفیت محتوا را دست کم بگیرید. علاقه شما و رضایت کاربران، از مهم‌ترین معیارها در انتخاب سبک محتوا‌نویسی هستند بنابراین سبکی را انتخاب کنید که بتوانید موثرترین مطالب را برای کاربر ارائه کنید.

در واقع شما باید خود را جای مخاطب هدف (پرسونا) گذاشته و متن را با دقت بخوانید. در ادامه بررسی کنید که آیا خودتان از سبک نوشته راضی هستید؟ آیا آن متن توانست توجه شما را جلب کند؟

اگر در ابتدای کار هستید؛ با همان سبکی که فکر می‌کنید مناسب است؛ شروع کنید. در ادامه با بازخوردهایی که از مخاطبان می‌گیرید؛ به مرور سبک خاص خود را نیز پیدا خواهید کرد.

نظرات خود را در مورد کیفیت دوره آموزشی با ما در میان بگذارید تا در بهبود کیفیت مطالب سهیم باشید.

منتشر شده در رسانیکا، پلتفرم اشتراک‌گذاری محتوا
متخصص سئو
ثبت‌شده توسط:
کامنت ها